Sari Harsu ja Katri Dahlström. Kuva: Susanna Lyly
HENKILÖ | Katri Dahlströmin valokuvastudiossa Tampereen entisen Anttilan entisessä Alkossa kuvataan irtisanottuja. 40 on rohkaistunut, tavoite on sata.
”Työttömällä ei ole mitään hävettävää. Me ei olla tehty mitään väärää.”
Päivi Vasara, teksti
Katri Dahlström jäi työttömäksi neljä päivää ennen jouluaattoa. Onneksi hän ei ole jouluihmisiä. Kolmen päivän päästä irtisanomisesta hän valmistui valokuvaajaksi Saskyn Voionmaan opiston ammattitutkinnosta.
Nyt Katri antaa työttömyydelle kasvot. Suostumalla lehtihaastatteluihin hän tekee sen omalla naamallaankin. Sen lisäksi hän antaa kasvot työttömyydelle sadan ihmisen kautta, jos hänen toiveensa toteutuu ja halukkaita kuvattavia löytyy tämä määrä.
Kuvauspaikka on Tampereen entisen Anttilan eli Kuninkaankulman entinen Alkon tila. Kuulostaa vaikealta, mutta kun astuu ovesta, niin siinä se on R-Kioskin vieressä, iso tila.
Ilmainen työnhakukuva
Ensin valokuvaaja Susanna Lyly ottaa hyvälaatuisen cv-kuvan, jonka kuvattava saa ilmaiseksi työhakemusta varten.
Sitten siirrytään Katrin muotokuvastudioon. Näistä potreteista tehdään heinäkuussa samaan tilaan näyttely. Koska seinäpinta-alaa on paljon ja rahaa tehdä isoja vedoksia vähän, Katri toivoo irtisanottujen rohkaistuvan.
Ideahan on timanttinen! Se syntyi Teatterikulmassa syntymäpäiväjuhlilla, joilla Katri kertoi Heikki Helalle irtisanomisestaan. Heikki Hela sysäsi ideapallon Katrille ja ehdotti, että tämä tekisi aiheesta valokuvanäyttelyn. Siitä heitosta projekti kasvoi.
Heikki Hela tulee näyttelyn avajaisiin 8.7.2025 ja laulaa uuden biisinsä Kenkää.

Kuvattavana Anne Kalliomäki. Kuva: Susanna Lyly
Monia energioita
Viimeinen kuvauspäivä on kesäkuun ensimmäinen päivä. Katriin saa yhteyden sähköpostilla [katri.valokuva (at) gmail.com] ja tilaa on vielä reilusti.
– Alun perin valokuvaprojekti oli suunnitteilla pelkästään takolaisista, joilta menee tehdas alta. Tämä joukko kuitenkin hajaantui äkkiä maailman tuuliin. Mukana on jokunen, mutta toivoisin saavani takolaisia yhden seinän pätkän verran. Kutsuhuudon esitän myös Ylen suuntaan, koska sekin on kokenut rajun rakennemuutoksen.
Valokuvastudion ja näyttelytilan Katri sai kaupungin välitilamallin kautta ilmaiseksi. On mahdollista, että näyttely voisi saada jatkoaikaa elokuun.
Rahoitusta valokuvaprojektille etsitään, joten vauraat sponsorit ovat mitä tervetulleimpia.
– Olen kuitenkin sitä mieltä, että raha ei saa tulla taiteen väliin. Jos varaa ei ole, tehdään pienempiä vedoksia ja tingitään muussakin.
Olin seuraamassa ensimmäisenä kuvauspäivänä kahta kuvausta. Katrin taito ohjata hienovaraisesti kuvattavaa on taianomaista.
Kuvausajoissa Katri lupaa joustoa. Hän voi ottaa vastaan myös iltaisin ja viikonloppuisin. Oikeastaan aina, kun alakerran ruokakauppa Kuninkaankulma on auki.
Tunteet pinnassa
Katri Dahlström ei ole maalittamassa, eikä kostoretkellä työnantajia vastaan. Olosuhteet ovat nyt maassa sellaiset, että entistä useampi joutuu taloudellisista ja tuotannollista syistä työttömäksi.
– Meillä ei ole mitään hävettävää. Me ei olla tehty mitään väärin. Me haluaisimme olla töissä ja ansaita omat rahamme, hän painottaa.
Katri meni vuonna 1999 Tampereen Työväen Teatteriin valoseuraajaksi. Sitten hän oli kuiskaajana. Tampereen Teatteriin hänet palkattiin kuiskaajaksi vuonna 2009. Viimeksi hän oli henkilökuntavahtimestari. Toimi lakkautettiin, ja kahdesta tehtävää hoitaneesta Katri irtisanottiin.
– Tykkäsin työstäni. Yksi ikävistä seikoista on erottaminen työperheestä. Et kuulu enää yhteisöön, vaan olet persona non grata.
Valokuvaaja on A-suunnitelma
Katri Dahlström opiskeli valokuvausta Sasky Voionmaassa vuosina 2019–2021. Valmistuminen oli vailla näyttötutkintoa, jonka hän teki joulukuussa. Voionmaan opistokin on joutunut valtion leikkausten kohteeksi eikä aikuiskoulutusta enää ole.
– Valokuvaaja on minun A-suunnitelmani. Pitkään töissä olleet saavat muutosturvakoulutusta ja siihenkin valitsin valokuvauksen, Katri sanoo.
Hän jakaa kiitoksia jo alkuunsa. Niistä saa osansa Voionmaa, josta hän sai valokuvauskalustoa ja jatkuvaa tukea. Tampere-seuran toiminnanjohtaja Hanna-Liisa Onnela on antanut Katrin avuksi energiaansa ja kannustusta, auttanut hakemusten teossa ja harkitsee kuvien tallentamista seuran arkistoon.
Susanna Lyly ja Katri eivät olleet entuudestaan tuttuja, mutta heillä kolahti yhteen heti ensiminuutista.

Sari Harsu. Kuva: Katri Dahlström
Valtio lakkautti typo-avustuksen
Kuvattava numero yksi on Sari Harsu. Hän oli töissä Etapissa, joka auttoi työttömiä. Yhdistys teki konkurssin, koska valtion työllisyyspoliittinen avustus loppui, eikä korvaavaa rahoitusta saatu. Nurinkurinen tilanne, että työttömiä auttava järjestö ajautuu konkurssiin, kun työttömiä on entistä enemmän. Sari jäi myös vaille puolen vuoden irtisanomisajan palkkaa, koska syy oli konkurssi.
– Etapissa oli töissä parikymmentä ihmistä. Kaupunki ei korvannut valtion rahoituksen pienentymistä. Stea oli yksi Etapin eri hankkeiden rahoittajista ja sen rahoittama työttömien terveyspalveluita tarjoava Rasti-hanke sai jatkaa toisen yhdistyksen alla.
Sarin työnkuva oli yksilöohjaaja ja lisäksi hän teki työsuhteensa aikana viestintätehtäviä. Alun perin hän meni Etappiin sisällöntuottajaksi. Etappi ehti yli 30-vuotiaaksi ja Sari oli siellä töissä lähes 14 vuotta.
– Tämä oli ensimmäinen ja ainoa vakituinen työpaikkani. Pätkiä olen tehnyt sitä ennen. Tässä työssä tehtäväni oli auttaa työttömiä, ja nyt pitäisi sitten auttaa itse itseään. Toiveissani on esimerkiksi kiertotalouteen, viestintään tai luonnonsuojeluun liittyvä työ. Minulla on myös vanhemman lehtorin pätevyys, mutta haluaisin seuraavaksi tehdä jotain ihan muuta kuin opetus- tai ohjaushommia.
Kesän yli Sari aikoo katsella. Hän epäilee, että 54-vuotiaana hän ei ole sitä halutuinta ainesta työmarkkinoilla.
– Olen jotain jo hakenut. Kova on kilpailu, kun hakijoita on 90–200 yhtä työpaikkaa kohti.

Anne Kalliomäki. Kuva: Katri Dahlström
Anne sanoo napakasti
Kuvattava numero kaksi on Anne Kalliomäki, 58 vuotta. Anne oli Taysin tekstiilipalvelujen esimies. Hän menetti työnsä Pirhan organisaatiomuutoksissa, joissa luvattiin irtisanoa hallintoa, pomoja ja esimiehiä.
– Kymmenen vuotta sitten aloitimme esimieheni kanssa tekstiilipalvelujen kehittämisen nollasta ja nyt meillä on toimivat tekstiilipalvelut, työvaateautomaattejakin on kaksi kappaletta. Kiitos tästä oli potkut.
Anne kertoo, että hän selvitti tehtäviään irtisanomisprosessin vaiheissa. Esimiestehtäviä kertyi yhden aanelosen verran ja muita tehtäviä peräti viisi liuskaa.
Tänä vuonna työvuosia tuli eri tehtävissä 16. Viimeinen työpäivä on heinäkuun ensimmäinen. Irtisanomisajalla oli työvelvoite, Anne on ollut sairauslomalla sekä vanhoilla ja kertyneillä lomilla. Lisääntyneen vapaa-ajan hän on käyttänyt nukkumiseen.
– Annoin työlle kaikkeni, koska lapset ovat jo isoja. Tein ylitöitä ja tehtäviä oli jäätävä määrä. Halusin, että työt tehdään alusta asti kunnolla. Minun piti olla kartalla joka ikisestä yksityiskohdasta.
– Minusta tuntuu, että töihin palkataan ”kivoja” ihmisiä, joiden ei tarvitse osata töitään, mutta joita on helppo hallita. Minä sanon aina suoraan, mutta asiasta, enkä nuoleskele. Irtisanominen oli tunnemyllerrys, jossa oli kaikkia tunteita. Myös vitutusta.
Eikä Anne säästele sanojaan kuvatessaan työelämää näin: työntekijät tietävät oikein hyvin oikeutensa, mutta velvollisuuksia ei tunneta.
– Juuri eilen tein työhakemuksen, Anne kertoo.
Jos sinut on irtisanottu tuotannollista tai taloudellisista syistä ja haluat kuvattavaksi, ota yhteyttä Katriin: katri.valokuva (at) gmail.com. Kuvaus on ilmainen.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Finlayson Art Area 2025: Kerttu Horila on saven pomo ja savi hänen renkinsä
KUVATAIDE | Savea työstävän Kerttu Horilan jälki ei ole koskaan löysää tai vetelää. Kun hän yritti vääntää teoksiaan vakavampaan suuntaan, ilo ja merkitys katosivat.
Jukka Leisti jää eläkkeelle – mutta ei hätää, tiedossa on rooleja Tampereen Teatterin syyskaudelle
HENKILÖ | Tampereen Teatterin näyttelijä Jukka Leisti jäi eläkkeelle kevätkauden lopuksi, Katsojien onneksi hän kuitenkin jatkaa näyttelemistä myös eläkkeellä.
Veri vetää näyttämölle – Ukko-Ilmari Majamaa ja Severi Muje ahkeroivat Pyynikin Tuntemattomassa
TEATTERI | Nuorille tekijöille Tuntematon sotilas tuo uusia näkökulmia ja ajateltavaa. Ura näyttämöllä kiinnostaa toisen ja kolmannen polven teatterilaisia.
Alisa Manninen käänsi englanniksi kaksi Minna Canthin klassikkonäytelmää ja teki elämäkerran
KIRJALLISUUS | Kääntäjä Alisa Manninen on vaatimaton, mutta ei anneta sen estää sanomasta, että hän on tehnyt kulttuuriteon kääntäessään kaksi Minna Canthin näytelmää englanniksi.